Salon Sarmaşığı
Salon sarmaşığı, diğer adıyla pothos, evlerde sıklıkla tercih edilen, zarif ve dayanıklı bir bitkidir. Tropikal kökenli bu sarmaşık, farklı renk ve desenlere sahip yapraklarıyla yaşam alanlarına renk katar.
4 sonuç listeleniyor
Pothos Salon Sarmaşığı 100 cm
Salon sarmaşığı kolay, pratik ve zahmetsiz olduğu için en çok tercih edilen salon bitkileri arasında yer alır. Az sulamaya ve diğer dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Az miktarda ışık ve suyla uzun süre solmadan yaşayabilir.
Sürekli sulama ihtiyacı olmayan bu bitkisi aktif olarak sulamak zarar verebilir. Toprağının iyice kuruduğundan emin olarak sulamak canlılığı ve büyümesi için yeterli olacaktır. Genel olarak faydaları ise şunlardan oluşur;
- Kolayca solmaz.
- Az bakım ile uzun süre dayanıklılık gösterir.
- Zahmetsiz bir bakım süreci olup her ortama ayak uydurabilir.
- Kullanıldığı ortama şık ve güzel bir görünüm vadeder.
Sadece kış aylarında mevsimsel döngüden korunması gerekir. Yaz aylarında ekstra bir bakım gereksinimi olmadığı için hızlı büyüme kaydeder.
Salon Sarmaşığı Latincesi
Salon sarmaşığı olarak bilinen bitkinin Latince karşılığı Epipremnum Aureum olarak bilinir. Yılanyastığıgiller olarak bilinen bitki familyasına aittir. Tropikal olarak bilinen bitki pathos sarmaşığı adıyla da bilinir. Az ışık ile yaşamaya uygun olan bitki sarıcılı tırmanıcı bir bitkidir. Salonlarda, evlerde veya iş yeri ofis gibi ortamlarda kolaylıkla büyütülebilir.
Salon Sarmaşığı Bakımı Nasıl Yapılır?
Salon sarmaşığı bakımı oldukça basit adımlardan oluşur. Hızlı büyüme kaydeden bitki için ekstra bir bakım rutini izlemeye gerek yoktur. Sadece toprağı kurudukça esen miktarda su vermek yeterli olur. Toprağı kurumadan sulama yapılmaması tavsiye edilir Aksi durumda bitki bozularak büyüme sürecini durdurabilir. Az miktarda ışık yansıyan ortamda bakılması yeterli olur. Kış aylarında aşırı soğuk ya da buzlanma gibi etkilerden korunması bitkinin sağlıklı büyümesi açısından önemlidir.
- Dolaylı güneş ışığını tercih eder. Çok karanlık ortamlarda yapraklarındaki desenler solabilir.
- Toprağın üst kısmı kuruduğunda su verin. Köklerin çürümemesi için aşırı sulamadan kaçının.
- İyi drenajlı, humuslu toprak kullanın.
- 18-25°C arasındaki sıcaklıklar idealdir. Soğuk hava akımlarından koruyun.
- İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez sıvı gübre verebilirsiniz.
Salon Sarmaşığı Nasıl Hızlı Büyür?
Salon sarmaşığı bitkisinin hızlı büyümesi için gerekli koşulların sağlanması gerekir. Bu koşulların başında ışık oranı yer alır. Güneş ışığını doğrudan almayan az miktarda yansıma olan alanlarda bitki daha sağlıklı ve hızlı büyür. Buna ek olarak bitki yoğun nemli hava durumlarına maruz kaldıkça daha hızlı büyüme gösterir.
Salon Sarmaşığı Ne Kadar Büyür?
Salon sarmaşığı bitkisi çok yıllık bitkiler arasında yer alır. Bitki toprağa değmediği alanlarda uzayıp gelişim göstermez. Aşırı susuz kalıp yoğun soğuğa maruz kaldığında ise solarak verim vermez. Yaprakları toprak ile temas ettiği sürece 15 ile 20 metre boyuna kadar uzama gösterebilir.
Salon Sarmaşığı Kaç Derece Soğuğa Dayanır?
İç ve az güneş alan mekanlarda daha çok tercih edilen salon sarmaşığı bitkisi yüksek güneş ışığı ya da sıcaklık ve neme ulaşmadığı sürece yaprakları kısa kalır. Bu tarz ortamlarda bakıldığında küçük yapraklı bitki olarak verim alabilirsiniz. Bitki kış aylarında -1 dereceye varan soğuğa kadar dayanıklılık gösterir. Daha fazla soğuk ortamda bekletilmesi ise bitkinin ölmesine neden olur.
Salon Sarmaşığı Faydaları Nelerdir?
Salon sarmaşığı faydaları sadece güzel görüntüsünden ibaret değildir. Sağlık açısından da oldukça büyük faydaları vardır. Bitkinin iç mekanlarda bakılması halinde sağladığı bazı faydalar ise şunlardan oluşur;
- İçinde yetiştiği alanın kötü havasını temizler.
- Kolay bakım rutini olduğu için zahmetsiz bir deneyim sunar.
- Ev ya da bakıldığı diğer ortamlarda güzel bir görüntü oluşmasına yardımcı olur.
- Kanlı göz ya da benzeri göz hastalıkları durumunda iyi geldiği bilinir.
- Göz tansiyonu, katarakt ve karasu gibi hastalıkların oluşmasını önleme niteliği taşır. Bunun yanı sıra ilgili hastalıkların tedavisinde de kullanılmaya uygundur.